
|
|
Hamidiye Mah.İsmet İnönü Bulv.Yıldırım Apt.K:6 166/10
Akdeniz / MERSİN
Tel:0 324 337 0 333
Fax:0 324 337 0 334
lotusymm.com.tr
|
Konrad Adenauer
Cad. No:75/5
Çankaya/ANKARA
Tel: 0 312 491 33 00
Fax: 0 312 491 33 03 lotusymm.com.tr
|
KATMA DEĞER VERGİSİ’NDE MATRAH ARTIRIMI
(Sirkü:1)
6736 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince mükelleflerin 2011,2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin Kanunda belirtilen şartlarda matrah artırmaları halinde bu dönemlerle ilgili olarak vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.
KDV matrah artırım uygulamasında özellik arz eden hususlar aşağıda açıklanmıştır:
- Esas olarak artırım işlemi mükelleflerin yıllık hesaplanan vergi tutarları üzerinden belirlenen yüzdelik oranların (2011 için %3,5, 2012 için % 3, 2013 için %2,5, 2014 için % 2 ve 2015 için %1,5) çarpılması sonucu bulunan tutarın beyan edilmesi şeklinde gerçekleşecektir.
2-İhtirazi kayıtla verilen beyannamelerde yer alan hesaplanan KDV tutarları da bu hesaba dahil edilecektir.
- KDV düzeltme beyanı verilmiş ve düzeltmesi bu Kanunun çıktığı tarihe kadar sonuçlandırılmış tutarlar ile, ikmalen, resen veya idarece yapılan tarhiyatlar üzerine kesinleşen tutarlar da ilgili dönem “Hesaplanan KDV “ tutarına dahil edilerek hesaplama yapılacaktır.
- KDV Kanunun 11/1-c ve Geçici 17. Madde gereğince tecil edilen vergiler (ihracatın zamanında gerçekleşmesi koşuluyla ), ilgili dönem beyannamesinde yer alan Hesaplanan KDV satırından düşülerek hesaplama yapılacaktır.
- Teslim ve hizmetleri kısmi tevkifat uygulaması kapsamında bulunan mükelleflerde, tevkifat oranına göre hesaplanan KDV dikkate alınacaktır. Yani alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV dikkate alınmayacaktır.
- KDV artırımı yapılırken takvim yılının baz alınması gerekmekte olup, dönemler ayrılmadan yıllık artırımda bulunulması gerekmektedir.
- Yıllık KDV beyannamelerinin tamamını veren mükelleflerde bir dönemde dahi hesaplanan KDV bulunması halinde, KDV artırımı bu tutarın ilgili yıl için belirlenen oranı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar üzerinden yapılacaktır.
- Mükelleflerin yıllık KDV beyannamelerinde bulunan “hesaplanan KDV “tutarı matrah artırımında asgari tutar olup, mükellefler isterse bu tutarı artırarak beyanda bulunabileceklerdir.
- Yıllık KDV beyannamelerinin en az üç dönemini veren mükelleflerde matrah artırımı, bu dönemlerdeki hesaplanan KDV tutarlarının beyan dönemine bölünüp, 12 dönemle çarpılması sonucunda bulunan tutar üzerinden yapılacaktır.
- Üç ve daha fazla dönem KDV beyannamesi veren mükellefler, gelir yada kurumlar vergisi matrah artırımı yapmadan KDV matrah artırımı yapabilirler.
- Bir yılda hiç KDV beyannamesi vermemiş veya en fazla 2 dönem vermiş mükellefler KDV matrah artırımı yapabilmek için ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapmak zorundadır. Bu durumda gelir veya kurumlar vergisi artırım tutarı üzerinden %18 oranında hesaplanan KDV yi ödemeyi kabul edilmesi gerekmektedir.
- Kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler KDV matrah artırımından faydalanmak istemeleri halinde , kurumlar vergisi için belirlenen asgari tutar dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.
- İlgili takvim yılında işlemlerinin tamamı istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşan veya diğer nedenlerle hesaplanan KDV beyanı bulunmayan mükellefler KDV matrah artırımı yapabilmek için aynı yıl gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları ve bu tutar üzerinden %18 oranında hesaplanan KDV tutarını borçlanmaları gerekmektedir.
- İlgili takvim yılında işlemlerinin tamamı tecil- terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşan mükellefler KDV matrah artırımı yapabilmek için aynı yıl gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları ve bu tutar üzerinden %18 oranında hesaplanan KDV tutarını borçlanmaları gerekmektedir.
- İlgili yıl içinde üç ve daha fazla dönemde KDV beyannamesi veren ve hiçbir dönemde hesaplanan KDV si çıkmayan veya tecil terkin uygulaması kapsamında işlem yapan mükelleflerin KDV matrah artırımı yapmak istemesi halinde aynı yıl gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları ve bu tutar üzerinden %18 oranında hesaplanan KDV tutarını borçlanmaları gerekmektedir.
- İlgili yılda istisna veya tecil terkin işlemi bulunan mükelleflerin aynı yılda bazı dönemlerde hesaplanan KDV bulunması halinde bu mükelleflerin ilgili yıl gelir ve kurumlar matrah artırımı yapmadan KDV artışı yapamazlar. Bu durumda KDV artışı gelir veya kurum artış tutarının %18 inden az olamaz.
Saygılarımızla
Lotus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik
lotusymm.com.tr