0 324 337 0 333
0 312 491 3 300

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Hk.

 

SİRKÜLER(2018)

 

04.09.2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan İhracat Bedelleri Hakkında tebliğ ile getirilen önlemler aşağıdaki gibidir. İlgili tebliğ bugün itibariyle yürürlüğe girmiş olup, 6 ay süresince yürürlükte kalacaktır.

 

1.Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir.

 

2. Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. 

 

3. Söz konusu ihracat bedelinin % 80 lik kısmının bir bankaya satılması zorunludur. 

 

4. İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür.

 

5. İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur.

 

6.Peşin döviz karşılığında ihracatın 24 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunludur.Dahilde İşleme İzin Belgesi ve Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi kapsamında ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerle ilgili olarak sağlanan peşin döviz kullanım süresi belge süresi kadardır.

 

7-Özelliği olan ihracatlar;

*Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.

*Konsinye yoluyla yapılacak ihracatta bedellerin kesin satışı müteakip; uluslararası fuar, sergi ve haftalara bedelli olarak satılmak üzere gönderilen malların bedellerinin ise gönderildikleri fuar, sergi veya haftanın bitimini müteakip 180 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.

*İlgili mevzuat hükümlerine göre yurt dışına geçici ihracı yapılan malların verilen süre veya ek süre içinde yurda getirilmemesi veya bu süreler içerisinde satılması halinde satış bedelinin süre bitiminden veya kesin satış tarihinden itibaren 90 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.

*Yürürlükteki İhracat Rejimi ve Finansal Kiralama (leasing) Mevzuatı çerçevesinde kredili veya kiralama yoluyla yapılan ihracatta, ihracat bedelinin kredili satış veya kiralama sözleşmesinde belirlenen vade tarihlerini izleyen 90 gün içinde yurda getirilerek bankalara satılması zorunludur.

 

8.İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumludur. İhracata aracılık eden bankalar ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve satışının yapılmasını izlemekle yükümlüdür.

 

9.İhracat bedelinden indirimler

 

    (1) İhracatla ilgili navlun, sigorta primi, komisyon, ardiye, depolama, antrepo, gümrük resmi, harç ve faktoring masraflarıile uluslararası para piyasalarında geçerli faiz oranlarını geçmemek üzere iskonto giderleri gibi masraflar için yapılacak indirimlerile konsinyasyon yoluyla ihraç edilen mallarla ilgili nakil, muhafaza, bakım ve fümügasyon, rafa (maniplasyon), satış ve benzeri masraflarınihracat bedelinden mahsubu veya görünmeyen işlemlere ilişkin hükümler çerçevesinde döviz transferi talepleri bankalarca incelenip sonuçlandırılır.

 

    (2)Ticari teamüllerin gereği olarak satış akdinde veya akreditiflerde ayrıca varış yerinde tartı ve analiz yapılması şartı bulunuyorsa, tartı ve analiz sonucunda tespit edilen vezin noksanlığı veya kalite farkı ile ekspertiz ve tahkim ücretleri ve rafa (maniplasyon) masraflarının(hariçteki gözetme şirketleri ücretleri dahil) mal bedelinden mahsubu veya görünmeyen işlemlere ilişkin hükümler çerçevesinde döviz transferi talepleri bankalarca incelenip sonuçlandırılır.

 

    (3) Bedel getirme süreleri içinde yurda getirilen ihracat bedelleri; ihracatçının ithalat bedelleri,sermaye hareketlerine ilişkin ödemeleri, görünmeyen işlemlere ilişkin giderleri ve transit ticaretinin alış bedeli ile söz konusu süreler içinde bankalarca mahsup edilebilir.

 

     (4) Dış ticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kişiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla, mal ihraç ve ithal bedellerinin bankalarca mahsubumümkündür.

 

 (5) Üçüncü ve dördüncü fıkrada belirtilen haller dışında kalan talepler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılır. İhracat bedellerinden mahsuba izin verilen hallerde, ihracat bedelleri süresi içinde yurda getirilmiş sayılır. Mahsuba tabi tutulan kısım için mahsup tarihinde geçerli döviz alış kuru üzerinden döviz alım ve satım belgeleri düzenlenir.

 

10.Bu tebliğe göre mal ihracında bedellerin yurda getirilmesi aracı bankalarca takip edilip, kapatılır. Süresi içerisinde kapatılmayan ihracat hesapları Bankalarca Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Vergi Dairesi başkanlığına bildirilir.

 

11. Her bir gümrük beyannamesi itibariyle Aracı bankalar 100.000 USD ve eşiti bedeli aşmamak üzere mücbir sebep aranmaksızın, beyanname veya formda yer alan bedelin % 10 una kadar noksanlığı terkin ederek kapatır.

 

12.Her bir gümrük beyannamesi itibariyle Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğü 200.000 USD ve eşiti bedeli aşmamak üzere mücbir sebebi göz önünde bulundurarak, beyanname veya formda yer alan bedelin % 10 una kadar noksanlığı terkin ederek kapatır.

 

13.Her bir gümrük beyannamesi itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı 200.000 USD üstü noksanlığı  olan açık hesaplara ilişkin terkin taleplerini değerlendirecektir.

 

14.Mücbir sebeplerin varlığı halinde mücbir sebebin devamı müddetince altışar aylık dönemler itibariyle ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca/Müdürlüğünce ek süre verilir.

 

 

LOTUS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

www.lotusymm.com.tr